30 Temmuz 2012 Pazartesi

ŞAHSUVAR - DULKADİROĞULLARI 9. BEYİ


                  1467-1472

OSMANLI'NIN DESTEĞİ
Şehsuvar Bey, Trakya’da Çirmen Sancak Beyi olarak Osmanlılara hizmetini sürdürüyordu. Fatih’in çok sevdiği ve takdir ettiği insanlardan biriydi.
Melik Arslan'ın öldürülmesinden sonra kardeşi Şahbudak Bey Dulkadir Bey'i olmuştu. Ancak kardeşinin öldürülmesinde rolü olduğu gerekçesiyle kendisine halk tarafından itibar edilmedi. Bu arada Fatih'in desteğini sağlayan Şehsuvar Bey, Dulkadir Beyliğini 1466'da ele geçirdi. Bundan sonra Osmanlilar'la Memlûklular arasindaki dostluk daha da bozuldu.
Bu dönemde Dulkadirli beyligi üzerindeki Osmanli-Memlûk nüfuz mücadelesi daha da artti. Nitekim Memlûk sultani Hoskadem, Dulkadirli tahti için yeni bir aday buldu. Sehsuvar Bey'in karşısına bir rakip çıkarmak için amcası Rustem Bey'i tahtı ele geçirmeye tesvik etti ise de bir netice elde edemedi. Memlûklu Sultanı daha sonra Şah Budak'a kuvvetler vererek onu Maraş ve Elbistan üzerine gönderdi. Kardesler arasindaki bu mücadeleyi de Sehsuvar Bey kazandi. Memlûk Sultani Dulkadirliler üzerine Şam Valisi Berdi Bey kumandasında bir ordu daha gönderdi. Osmanlı padisahının teşvik ve yardımlarını gören Şehsuvar Bey, 1467 yılında Memlûk ordusunu bir kez daha bozguna ugrattı. Bir yıl sonra Sultan Kayıtbay'ın Emir Kulaksız idaresinde göndermiş oldugu kalabalık bir orduyu da yenilgiye uğratan Şehsuvar Bey bu mücadele sonucunda Darende'yi Memlûklular'ın elinden aldi.

CESARETLENDİ
ÇÜNKÜ HEP YENİYORDU
Bu başarıdan sonra cesareti artan Şehsuvar Bey, Memlûk ordusuna yardım etmis olan Ramazanogullarıi'nı cezalandirmak için onlara karşı saldırıya geçti. Bu harekât sonucunda Ramazanogulları elindeki Payas ve Sis (Kozan) şehirleri Dulkadirliler'in eline geçti.

KAYIN BİRADERİ
Fatih ise, zaten Anadolu’da nüfuzunu artırmak istiyor ve birlik peşinde mücadele ediyordu. Derhal, Şehsuvar Bey’i bir kuvvetle, Şahbudak’a karşı gönderdi. Her ikisi de kayınbiraderi idi ama, Şuhbudak’ın Memluklar’dan yana tavır koyması ve Şehsuvar Bey’e güvenmesi, Dulkadiroğulları’nın da bunu istemesi, tercihine yön veriyordu. Bir fermanla, aynı zamanda Bozok (Yozgat) ve Artuk-Abad (Artova)’a vali tayin etti. Ayrıca fermanında, Şehsuvar Bey’in Dulkadirli ülkesine hükmedeceğini de belirtiyordu.

FATİH’İN YARDIMI
Fatih'in yardımı ile Dulkadirlilerin başına geçen Şahsuvar Bey, üzerine gönderilen üç Memluklu ordusunu mağlup etti.

YİNE YENDİ
Memlûk sultani Kayıtbay bu defa Atabegi Emir Özbek kumandasında bir ordu daha gönderdi. Bu Memlûk ordusunu da yenilgiye ugratan Sehsuvar Bey Melikü'l-Muzaffer (yenilmez hükümdar) unvanını aldı.

ZAFERE GÜVENDİ
Fakat Şehsuvar Bey, kazandığı zaferlere güvenerek Osmanlılara cephe aldı. Bunun üzerine Fatih sağladığı desteği çekti. Bu yüzden Şehsuvar Bey, Memluklulara karşı direnemedi.
Şehsuvar Bey'in Memlûk ordularini devamli surette bozguna ugratmasi Sultan Kayitbay'in, Fatih Sultan Mehmed'e mektup yazarak Dulkadirlilar'in bu saldirilarini durdurmalari için ricada bulunmasina sebep oldu
Bunun üzerine Sultan Fatih, Sehsuvar Bey'e, Memlûklular'a karsi yaptigi akinlarini kesmesini istediyse de o, padisahi dinlemeyerek faaliyetlerine devam etti. Sultan Kayıtbay bu sefer Emir Yasbek komutasinda yeni bir ordu gönderdi. Ceyhan nehri kenarinda meydana gelen savasta Dulkadirliler yenilgiye ugradı. Şehsuvar Bey Zamantı kalesine çekildi ve uzun bir kuşatma başladı.

İDAM EDİLDİ
Sonunda, Zamantı Kalesindeyken Memluk kuvvetleri tarafından üç kardesi ile birlikte öldürüldü esir alınarak Kahire’ye götürüldü ve 1472 yılında Sultanın ( Kayıtbay) emriyle Züveyle Kapısında idam edildi.

--------------------------------------

KAYNAK: 

Dulkadiroğulları  12. Bey'i
       (1515-1522)
konusundaki kaynaklardan yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder